Centrum voor meditatie en mindfulness

“ik adem in en kom tot rust
 ik adem uit en glimlach
 thuis gekomen in het nu
 wordt dit moment een wonder”

(Thich Nhat Hanh)

Sarah Elfenbein is GZ psychologe en meditatie-leraar.

Zij heeft een jarenlange scholing gehad in het boeddhisme en is lid van de Stichting voor psycho-therapie en boeddhisme, die aan de wieg stond van het ontwikkelen van mindfulness-trainingen in Nederland. De laatste 7 jaar leidde zij een meditatiecentrum in Frankrijk.
Op dit moment geeft zij mindfulness trainingen en begeleidt meditatie-groepen.
Ook organiseert zij regelmatig stiltewandelingen in de natuur, waarbij de loopmeditatie beoefend wordt.

Mindfulness of aandacht-training komt oorspronkelijk uit de boeddhistische traditie en betekent “doelbewust gewaar zijn van wat je ervaart van moment tot moment, zonder oordeel”. Dr. Kabat-Zinn ontwikkelde deze meer op het Westen gerichte methode om de weerbaarheid van zijn patiënten te verhogen en angst, pijn en stress te verminderen. Deze methode is inmiddels wetenschappelijk getoetst en wordt wijd en zijd toegepast. Door het beoefenen van mindfulness word je flexibeler, meer ontspannen en ga je jezelf en anderen meer accepteren. Je werkt aan een houding van gelijkmoedigheid, openheid en kompassie. Hierdoor is het gemakkelijker om vanuit je hart te leven en meer harmonie te ervaren.

Zenmeditatie (Samen Zenmeditatie beoefenen, rechtop zitten, de handen vormen een mudra, de ademhaling volgend, kalm, in stilte, alert zijn en helemaal hier.)

Wat is meditatie?

Het is de totale konfrontatie met jezelf. Het is het openen van je hart, het is voelen wat er is, registreren wat er is, accepteren wat er is. Het is leren omgaan met je ego.
Het is ook je realiseren dat we verbonden zijn met anderen.

De bijeenkomst verloopt volgens een vaste struktuur.
Zazen (zitmeditatie) en kinhin(loopmeditatie) wisselen elkaar af.

We beginnen met een sutra. Daarna doen we 25 minuten zazen, 10 minuten kinhin, dan volgt een korte voordracht van een boeddhistische tekst, vervolgens weer 25 minuten zazen.
We be-eindigen de meditatie met een theeceremonie.

Sarah Elfenbein beoefent sinds 1982 de Zenmeditatie. Zij studeerde bij diverse Zenleraren en volgt zelf regelmatig retraites.

TAO

Verder geeft Sarah nog een speciale korte cursus van vijf bijeenkomsten in het Taoisme en de schilderkunst, waarbij je via kunstzinnige opdrachten ingewijd wordt in de filosofie en levenskunst van het Taoisme.